Дератизация и унищожаване

Гризачите са добре познати на повечето хора защото често обитават нашите сгради, където намират удобен подслон и изобилие от храна. Борбата с тях е датира от хиляди години, но сега хората имат знанията и уменията да се справят с тях успешно. Мишките са малкият еволюционен вариант на плъховете пригодили се за по-малки пространства. Въпреки, че имат много общи неща, особено когато тичат по пода пред очите ни, двата вида са доста различни и като физическа форма и като поведение.

МИШКИТЕ

Мишките са малки, леки с големи уши. Могат да живеят до три години и са предимно нощни животни. Те строят гнездата си в меки материали и накъсана хартия/картони. Могат да се идентифицират предварително по изпражненията (приличащи на малък черен ориз) и нагризванията по храни и материали. Също така ако намирате накъсана хартия на странно място, това е знак, че наблизо има гнездо.

Мишките отдават предпочитание на зърнените култури и растения, но могат да сее хранят с почти всичко. Най-често те са привлечени към съхранявана в торби и чували храна, включително храна за домашни любимци.

Ако виждате мишки през деня, това често е знак, че сградата е пълна с тях. След нанасяне мишките се размножават с огромна скорост. За една година женската мишка може да роди до десет път до шест малки. Тези шестдесет малки ще започнат да се размножават след шест седмици. Така за няколко месеца ще имате огромна миша популация.

ПЛЪХОВЕТЕ

Плъховете са значително по-големи и мощни от мишките, имат малки голи уши и дълги голи опашки. За разлика от мишките, които имат много естествени врагове, плъховете успешно се защитават срещу хищници като котките. Те са изключително интелигентни и по-трудно се улавят в капани. Подобно на мишките те се хранят с всичко органично, но могат да разрушат и проникнат на много повече места, поради силата и мощната си захапка.

За разлика от мишките плъховете не могат да се крият в малки процепи и строят по-големи гнезда в удобни дупки из двора. Също като мишките те се размножават много бързо и нанасят сериозни щети на стоки, опаковки, складирани храни и дори нехранителни стоки.

РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА

За съжаление гризачите са преносители на няколко сериозни заболявания като Хантавирусен белодробен синдром, Лептоспироза, Лимфоцитен хориоменингит (LCM), RBF, Салмонелоза, Туларемия (заешка треска) и нямат място в помещенията обитавани от хора.

БОРБА С ГРИЗАЧИТЕ

За да е ефективна, борбата с мишките и плъховете изисква анализ и планиране. Преди да пристъпите към действия е препоръчително да се консултирате със специалист, който ще направи оценка на ситуацията и ще даде най-добрите препоръки. Ако това е невъзможно направете самооценка на проблема като прецените колко гризачи имате в нападнатата площ. Спрямо това, можете да предпочетете живоловни капани, отровни хапки или ако става въпрос за единични екземпляри – лепящи капани. Всеки метод има своите предимства. Още информация за борбата с гризачи за дома, входа и бизнеса.