Бълхи

Как да се отървем от бълхите?

Има много начини, но най – ефективният е да се доверите на професионалните услуги на фирма за унищожаване на бълхи.
Имате въпроси? Говорете с нас на 0888 99 29 80 или 0700 20 025 (на цената на един градски разговор)

Живеят ли бълхите върху хората?

Когато става въпрос за бълхи, вероятно ги свързвате с Вашия домашен любимец. Бълхите обикновено живеят върху кучета, котки, други топлокръвни животни и птици, тъй като козината и перата им улесняват скриването и размножаването им. Бълхите са много малки, безкрили паразити с кафяв цвят, които хапят кожата и смучат кръв, за да оцелеят. Какво носи бълхите във Вашия дом? Често явление е бълхите да бъдат донесени от котка или куче, които нямат противопаразитна защита , бълхите са толкова миниатюрни, че могат да влязат през пукнатини в пода, стените и край прозорците. Това се случва често, когато дома, блока или офис сградата се намират край ферма или други места обитавани от животни. Бълхите могат да ви ухапят. Въпреки че, те няма да живеят върху тялото Ви, все още можете да изпитате потенциални странични ефекти. Една бълха може да скочи до 33см височина, така че е възможно домашен любимец или друго животно да Ви ги прехвърли. Бълхите не живеят върху хората, но все пак могат да ни хапят. Най – често се срещат котешките бълхи, които могат да живеят както при котки, така и при кучета, така че не позволявайте на името да Ви обърква. Има и кучешки бълхи, но те са по-рядко срещани. Бълхите могат да живеят върху други бозайници и птици, като гризачи и добитък. Има 2500 различни вида бълхи по света. Бълхите са привлечени от някои животни заради тяхната козина или пера. Те могат да се заровят в тях, за да се скрият и хранят. След това снасят яйца, които в крайна сметка се излюпват след етапите на ларва и какавида. Този цикъл може да причини заразяване с бълхи на Вашия домашен любимец, което ще трябва да бъде лекувано. Бълхите не живеят върху хората, защото им липсва наличието на достатъчно коса като животните и е много трудно да се размножават без защита от козина или пера. Едно лабораторно проучване установи, че една бълха трябва да се храни с човек в продължение на 12 последователни часа, за да има шанс да снася жизнеспособни яйца. Изключително рядко бълха да може да се храни с човек толкова дълго, без да бъде намерена и отстранена. За да предотвратите появата на бълхи е добре да почиствате редовно с прахосмукачка, да слагате дрехите си незабавно за пране, когато идвате от рискова зона (например място с много животни) и да поддържате домашните си любимци чисти и обезпаразитени.

Бълхите се разпространяват бързо.

Бълхите не са толкова трудни за убиване като дървениците, но в подходяща среда могат да се размножават много бързо – една бълха снася около 500 яйца за около 2 месеца. От тях се излюпват микроскопични ларви, които се крият в пукнатини, килими и мебели докато достигнат следващата си фаза за около две седмици. Ако не намери „гостоприемник“, на който да се храни бълхата прави пашкул, в който се скрива за да оцелее докато се появят подходящи условия за хранене. Този пашкул е резистентен към много препарати. така насекомите могат да стоят в празни помещения очаквайки своя момент.
За разлика от кърлежите, които са майстори на оцеляването бълхите могат да живеят без храна само около два месеца. Бълхите, също така не понасят добре горещините, което забавя развитието им.

Бълхите хапят ли хората?

Бълхите могат да хапят хора, най-често по стъпалата, глезените и краката. Те могат да хапят три пъти подред, по- известно като „закуска, обяд и вечеря“.
Обикновено, първоначалните ухапвания не причиняват наранявания на кожата, но след като по-дълъг период от време, човек може да развие реакция на свръхчувствителност.
Ухапванията от бълхи предизвикват дразнене, болка, надраскване и алергични реакци и обриви. Бълхите имат уста с 3 стилета, които са игловидни, приспособени за ухапване на своите гостоприемници и смучене на кръв.
Два от външната страна се използват за ухапване и пробождане на човешката кожа, а третият стилет ще влезе в кръвоносния съд на гостоприемника и ще изтегли кръв. Също така, средният стилет инжектира малко антикоагулантна слюнка, за да предотврати съсирването на кръвта.

Представляват ли бълхите опасност за хората и домашните любимци?

Бълхите са повече от досада. Те могат да причинят редица заболявания и да бъдат сериозна опасност за животните.

Болести пренасяни от бълхи

Бълхите пренасят няколко различни заболявания, които могат да се предадат по време на ухапване.

Алергичен дерматит

Един от най-честите проблеми, причинени от бълхи, се нарича алергичен дерматит от бълхи. Ухапванията от бълхи могат да причинят дразнене и подуване на мястото на ухапване, но в случаите на алергичен дерматит от бълхи реакцията е много по-силна. Това състояние се причинява от алергична реакция към слюнката на бълхите, а не само към самото ухапване. Симптомите могат да включват зачервяване и силен сърбеж.

Миши тиф

Въпреки че това заболяване не е твърде често срещано, то се появява на места с влажен климат. Най-често пренасян от плъхове и бълхи, миши тиф може да се предаде на котки. За щастие на котките, които влизат в контакт, те са просто преносители и не показват признаци или симптоми. За съжаление, същото не може да се каже за хората, които го прихващат от своите домашни любимци.
Най-честите признаци на миши тиф при хората включват гадене, повръщане, болки в стомаха, болки в тялото, треска и втрисане, загуба на апетит, кашлица или обрив. Ако не се лекува, може да стигне до увреждане на важни органи в тялото като черен дроб, бъбреци, бели дробове, сърце и мозък. В тези случаи може да бъде дори фатално.

Болест от котешка драскотина

Друг потенциален проблем, причинен от бълхите, се нарича болестта на котешките драскотини. Около 40 процента от котките ще носят това заболяване в даден момент от живота си и то се предава от една котка на друга чрез бълхи. Болестта на котешките драскотини принадлежи към зоонозите – група от ифенкциозни болести, които се предават от животните към хората и обратното. Тази болест обикновено не вреди на котката, но може да причини умора, главоболие и треска при хората.

Чума

Друго заболяване, което се разпространява от бълхите, е чумата. Това е същото заболяване, което е убило около 30 процента от европейското население през Средновековието и все още може да засегне Вашите домашни любимци. Това заболяване може да причини треска, подуване на лимфните възли и дори внезапна смърт. За щастие се среща изключително рядко, особено при хората.

Алергични реакции

Ухапването от бълха може да причини алергична реакция на кожата Ви, защото тялото реагира остро на слюнката на бълхите.
Алергична реакция към ухапване може да причини алергичен дерматит от бълхи. Това може да доведе до:
• раздразнена, зачервена кожа
• изключителен сърбеж
• копривна треска
• инфекция
Алергични реакции към ухапвания от бълхи могат да се появят и при животни. Алергичната реакция може да накара животното да почесва ухапванията до такава степен, че кожата им да стане сурова и разранена и дори да загубят косми.

Рискове от тения

Бълхите могат да пренасят тении. Ако Вие или животно погълнете бълха, е възможно да получите тения. Има по-голяма вероятност децата да погълнат случайно бълха. Децата имат по-голяма вероятност случайно да погълнат бълха, тъй като не внимават. Тенията може да не е вредна за цялостното Ви здраве или здравето на Вашия домашен любимец, но ако се съмнявате е по-добре да се консултирате с лекар или ветеринар.

Recent Posts

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *