Защо кърлежите са опасни

Защо кърлежите са опасни?

С КАКВО СИ ИМАМЕ РАБОТА

В природата кърлежите изпълняват ролята на паразит, който разпространява болести сред животните. Независимо, че най-честите теми свързани с тези безгръбначни са „Унищожение на кърлежи“ и  „Пръскане против кърлежи“ истината е, че те имат важен ефект за екосистемата тъй като ограничават популацията на живите организми. Има много птици, които се хранят с кърлежи, но за хората и животните – те са вредни, опасни и трябва да бъдат премахвани от нашата околна среда.

КАКВО СА КЪРЛЕЖИТЕ

Кърлежите са членестоноги (безгръбначни с външни скелети и ставни крака), но не са нито насекоми, нито паяци. Кърлежите принадлежат към специална група акари; всички кърлежи са акари, но не всички акари са кърлежи. Терминът „кърлеж“ също се използва ботанически, за да опише определени видове растения (като кърлежи от трилистни) и техните семена, които са адаптирани да се придържат към животинска козина (и нашето облекло).

Кърлежите са с размер от 3 до 5 мм, имат осем крака и овално тяло, което се увеличава в размер, когато се хранят. Развитието им преминава през четири фази, в рамките на една година. През този период, те неколкократно сменят своя „гостоприемник“.

Кърлежите се намират навсякъде по света, но се чувстват комфортно най-вече във влажна и топла атмосфера, позволяваща развитието на ларвите. Затова в България, те са най-активни по време на дъждовете.

Поради начина си на хранене, кърлежите са преносители на множество сериозни заболявания. Те могат да паразитират на всички видове животни на планетата, включително  млекопитаещи, птици, влечуги и  дори амфибии. Именно затова е изключително важно да се обърнете към специалисти и да осигурите пръскане против кърлежи в среда за която имате подозрения, че е обитавана от кърлежи.

КЪРЛЕЖИТЕ СА МНОГО КОРАВИ

Кърлежите са изключително трудни за убиване. Те могат да оцелеят половин час в почти пълен вакуум. Кърлежите забавят метаболизма си за да оцелеят дълги периоди без храна. По време на засуха те могат да оцелеят до осемнадесет седмици. Това е причината, поради която процеса по унищожаване на кърлежи трябва да се осъществява от специалисти.

Кърлежите ‚надушват‘ своите жертви. Намират ги по тяхната миризма, по дъха им, усещайки топлината на тялото и вибрациите от движението. Кърлежите се катерят по растителността и по почвата, тъй като не могат да летят или скачат , от където се качват върху животното. Възрастните кърлежи се катерят по-нависоко, защото търсят по-големи животни за „гостоприемник“.

ЗАЩО КЪРЛЕЖИТЕ СА ТОЛКОВА ОПАСНИ

Кърлежите участват в предаването на редица инфекции, причинени от патогени като бактерии и вируси. Понякога, кърлежът пренася повече от един вид патоген, което прави диагностицирането на инфекцията по-трудно. Видовете от бактериалния род Rickettsia са отговорни за тиф, рикетсиоза, бутонеуска треска, африканска треска от ухапване от кърлежи и др. Подобни болести, пренасяни от кърлежи, включват лаймска болест и Ку-треска, хеморагична треска, туларемия, бабезиоза, ерлихиоза, вирус на Бурбон, менингоенцефалит от кравите, анаплазмоза на кравите, както и вероятно вирусът Heartland. Всички тези вируси, инфекции и заболявания доказват колко важни са процесите по унищожаване на кърлежи и пръскане против кърлежи, именно за да се предпазим и да неутрализираме тези безгръбначни вредители.

БЕЗОПАСНОСТ ПРЕДИ ВСИЧКО

Кърлежите обичат да обитават по-населени места, за разлика от повечето животни и влечуги, тези вредители не се плашат от хората, напротив те търсят хората и други животни за да могат да ги използват като „гостоприемник” и да паразитират от тях. Въпреки, че са изключително опасни те не биват третирани като реална заплаха, като в действителност пренасят редица болести и зарази.

 

Recent Posts

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *