пест кеър еоод - ддд фирма

Какво са стършелите?

Стършелите са насекоми, представители на род социални оси и семейство Vespidae. Стършелът живее предимно в гори, паркове и градини. Кралиците стършели излизат от зимен сън през пролетта и започват да строят гнездата си, като дъвчат дървесина – тези „хартиени“ гнезда често се правят в кухи дървета или в кухини на сгради. Вътре в гнездото, стършели работници се излюпват и се грижат за малките, снесени от кралицата. В края на лятото репродуктивните мъжки и женски насекоми се развиват и напускат гнездото, за да се чифтосват. Мъжките индивиди и предишната кралица умират, а новите женски зимуват, готови да излязат следващата пролет и да започнат цикъла отново. Стършелите улавят голямо разнообразие от безгръбначни, главно за да хранят ларвите си. Те се хранят с високоенергийни вещества като нектар и сок. Стършелът е голяма оса, която има кафяв гръден кош, кафяви и жълти ивици по тялото си, а не черно-жълти. Има ясно очертана „талия“ между гръдния кош и корема. Подобно изглеждащият азиатски стършел, наскоро пристигна в Обединеното кралство, но тези представители имат предимно кафяв корем, с изключение на един жълт сегмент.  Стършелите обикновено са малко по-пълни и по-големи от другите оси. Техният увеличен размер означава, че те носят значително по-голямо количество отрова, така че в някои случаи – тези насекоми са по-опасни от други видове оси.

Какво привлича стършелите?

Типичните диети на стършелите до голяма степен включват други насекоми и паякообразни. Стършелите се хранят и със сладки течности, нектари. Зоните, съдържащи лесен достъп до по-малки, устойчиви насекоми и паяци, често се харесват на стършелите. Хранителни отпадъци, оставени от хората, също са атрактивна зона за тези вредители. Тези вещества често се събират в кофи за боклук, разположени в училища, обществени басейни или други открити паркове с висок трафик, където се консумира храна. Насекомите проявяват особен интерес към сукралозата, захарозата, глюкозата и други форми на подсладители, намиращи се в популярни, съвременни хранителни продукти, като лакомства – на базата на царевичен сироп, с високо съдържание на фруктоза или открито и разлагащо се месо. Изпуснатите храни привличат други насекоми и по този начин се осигуряват и двете форми на предпочитана храна.

Типичните местообитания на дребни гризачи и други малки бозайници също могат да привлекат стършели. Те предпочитат да строят гнезда под земята, в дървета или храсти. Много видове обитават гнезда, които вече са изровени или създадени от други оси, пчелни колонии или по-малки бозайници.

Защо са опасни стършелите?

Стършелите са сред най-опасните насекоми, защото могат да Ви ужилят многократно. Стършелите не са толкова агресивни, колкото някои други видове оси, но все пак могат да бъдат невероятно агресивни, ако се почувстват застрашени. В най-добрите случаи ужилването от стършел може да доведе до болка и подуване за 24 часа. Често обаче жертвите завършват с множество ужилвания. В някои случаи алергията може да причини силно подуване, обриви, дори анафилаксия. При тежки случаи ужилването от стършели може да бъде фатално.

Напълно възможно е да изпитате и тежка алергична реакция. Ето някои от симптомите, за които трябва да внимавате:

  • Червен и сърбящ обрив, който се разпространява извън зоната на ужилване;
  • Подуване на лицето, устните, езика и гърлото;
  • Хрипове, затруднено дишане и затруднено преглъщане;
  • Ускорен сърдечен пулс и аритмия;
  • Спонтанен спад на кръвното налягане;
  • Световъртеж;
  • Шок, сърдечен арест, безсъзнание.

Излишно е да се споменава, че някои от тези алергични реакции могат да бъдат животозастрашаващи и да Ви оставят в безсъзнание преди да се опитате да потърсите медицинска помощ. Стършелите обикновено избягват контакт с хората, но агресивно защитават своите гнезда и източници на храна. Стършелите общуват помежду си чрез поведение или феромони. Никога не убивайте стършел близо до гнездото му, тъй като феромоните за бедствие, които освобождава, имат голям шанс да предизвикат атака от останалите. Трябва също така незабавно да премахнете всичко, което докосва феромоните от зоната, като дрехите си. Стършелите могат да тълкуват погрешно миризмата от определени парфюми и други летливи химикали, което може фалшиво да инициира ухапване.

Как да се предпазим от стършелите?

Премахването на стършели, след като са създали гнездо, може да е трудно – особено имайки предвид, че те често се връщат към предишните си местообитания. Подобно на повечето насекоми, стършелите търсят няколко неща: храна, подслон и сигурност. Първите стършели, които достигат до Вашия имот, вероятно са разузнавачи, които търсят добро място, където колонията да създаде гнездо. Това означава скрити, защитени пространства в близост до източници на храна и вода с много място за растеж. Чрез премахване на старите стволове на дървета и запечатване на всякакви пукнатини или малки входове на хамбари, гаражи, тавани, собствениците на жилища могат да лишат стършелите от всяко изкушение да се установят и да започнат да строят.

Като почти всяко диво животно, стършелът, който търси място за гнездене, търси предимно надеждни източници на храна и вода. Благодарение на всеядната диета на стършела, това може да варира доста – от отворени кофи за боклук – до разливи на захарни течности като сода или бира. Премахването на източниците на храна и предприемането на други стъпки за премахване на изкушението, ще Ви помогне да запазите дома си без стършели.

 

 

 

Recent Posts

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *