Комарите

Какво са Комарите?

Комарите са често срещани летящи насекоми, които живеят в повечето части на света. Над 3500 вида комари могат да бъдат намерени по целия свят. Не всички комари хапят хора или животни. Когато комарите хапят хора, най-честите реакции при ухапване са сърбеж и подуване. Някои комари могат да бъдат вектори. Векторът е животно, насекомо или кърлеж, който разпространява патогени (микроби) към хора и животни. Микробите (вируси и паразити), които комарите разпространяват, могат да Ви разболеят. Някои комари хапят, но не разпространяват микроби. Тези видове комари не са преносители на болести и няма да предизвикат остра реакция във Вашия организъм.

 • Възрастните комари живеят на закрито и на открито.
 • Комарите могат да хапят ден и нощ.
 • Възрастните комари живеят около 2 до 4 седмици в зависимост от вида, влажността, температурата и други фактори.
 • Женските комари често живеят по-дълго от мъжките комари.
 • Само женските комари хапят хора и животни, за да получат кръвна храна.
 • Женските комари се нуждаят от кръв, за да произвеждат яйца.
 • Комарите се заразяват с микроби, като вируси и паразити, когато хапят заразени хора и животни.
 • Необходими са само няколко заразени комара, за да започнат епидемия в общността и да изложат Вас и Вашето семейство на риск от разболяване.

Какво привлича комарите?

Може да изглежда като мистерия, но има причини, поради които някои    хора привличат комари повече отколкото други. Комарите имат много начини да ви намерят. Ще бъдете по-податливи на ухапвания от комари, ако отговаряте на следните критерии:

 • Какво носите: Комарите са привлечени от тъмни и наситени цветове – червено, черно, тъмносиньо и флоралното. Освен да се прикриете с дълги ръкави и панталони, можете да се облечете в светли, неутрални цветове. Комарите могат да хапят през тесни дрехи, които седят плътно по Вас, така че се препоръчва носенето на свободно облекло.

 

 • Как миришете: Комарите са привлечени от флорално-ароматни сапуни, дезодоранти, парфюми и овлажняващи лосиони. Те са привлечени и от миризмата на потта по кожата Ви и ще използват тези химически сигнали и миризми, за да Ви намерят.

 

 • Какво ядете: Пряко свързано с миризмата е това, което ядете или пиете. Сред тях са пиенето на бира и яденето на сирене лимбургер, което може да привлече комарите.

 

 • Вашият химичен състав: Ако имате по-висока метаболитна скорост или по-висока телесна температура, комарите ще я усетят и ще бъдат привлечени.

 

 • Когато тренирате: Комарите са привлечени от въглеродния диоксид, който издишвате, както и от млечната киселина, произведена при упражненията и тежката физическа активност.

 

 • Ако сте бременна: Бременните жени могат да произвеждат химикали, които привличат комари и водят до ухапвания.

 

 

 • Вашата генетика и кръвна група: Експертите казват, че генетиката и кръвната група могат да играят роля в привличането на комари. Проучванията показват, че ако имате кръвна група О, има по-голяма вероятност да бъдете ухапани.

Какви са опасностите на комарите?

Комарите могат да пренасят болести, които заразяват хората, но също така могат да предават болести и паразити към животните. Кучетата и конете са сред най-податливи към заразите от комар.

Комарите със сигурност са едни от най-досадните и неприятни насекоми в животинското царство, но дали са и сред най-смъртоносните животни в света? Комарите са опасни за Вашето здраве, защото са известни преносители на много вредни болести. Маларията, паразит, пренасян от комари, убива повече от 400 000 души през 2015 г., а приблизително 3,2 милиарда души (или около половината от сегашното население на света) в момента са изложени на риск от болестта в световен мащаб според Световната здравна организация (СЗО).

Маларията е една от многото болести, за които е известно, че комарите пренасят. Други заболявания – вируса Зика и вируса на Западен Нил се разпространяват все повече и именно затова е по-важно от всякога да бъдете бдителни за контрола на комари във Вашия дом. Когато комар Ви ухапе, той може да остави след себе си много повече от сърбящи червени подутини. Много видове комари носят опасни заболявания, които могат да разболеят Вас, Вашето семейство и дори Вашите домашни любимци. Комарите пренасят вируси, бактерии, паразити и други, които могат лесно да предадат на хората чрез ухапванията си. При всяко ухапване от комар, което получите, съществува риск от сериозна инфекция.

Как да се предпазим от комарите?

Първата индикация за проблем с комарите във Вашия дом може да бъде познатият бръмчащ звук на насекоми, които летят наоколо в стаята, търсейки гостоприемник, от когото да се хранят. По-лошият вариант е да се събудите и вече да имате ухапвания от комар.

Местата за размножаване на комари обикновено се намират във Вашия двор или градина. Понякога най-неочакваните места всъщност биха могли да имат идеалните условия за размножаване. Най-успешният начин да се отървете от комарите е да премахнете източника на проблема. Водата е от решаващо значение за развитието и излюпването на яйцата на комарите. Отървете се от застоялата вода и по този начин ще ограничите развитието на нови възрастни комари.

Достатъчно лошо е да имате комари във Вашия двор, които пречат да излизате на открито и да се наслаждавате на хубавото време. Още по-лошо е, когато комарите успеят да намерят начин да влязат в дома Ви. За да предотвратите навлизането на комари във Вашия дом е препоръчително да:

 1. Използвайте вентилатори на тавана, за да поддържате движението на въздуха в стаята.
 2. Инсталирайте комарници на всичките си прозорци, за да блокирате достъпа им до дома си.
 3. Затваряйте вратите, когато излизате от дома си. Комарите могат да долетят, без да разберете.

 

Recent Posts

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *